AKCE! Stolní kalendář 2024 jako DÁREK ke každé objednávce nad 2000 Kč. :) Přidám automaticky ke každé objednávce. Kalendářů mám posledních pár kusů, platí do vyprodání zásob.

Příběh Hortenzie aneb Trvalka, která nikdy neuvadne

Hortenzie. Pozoruhodná květina s latinským názvem Hydrangea a také moje nejnovější ilustrace, kterou jste si zamilovali od první skici tužkou a získávala si vás podobně jako mě čím dál víc až do posledního tahu akvarelem. Když jsem si hortenzii k malování vybírala, vůbec jsem netušila, že ji tolik z vás také miluje. Ovšem teď, kdy už to vím, je jasné, že si zaslouží vlastní medailonek.

 

Od bílé až po tmavě růžovou

Stejně jako u předchozích svých ilustrací jsem i v tomto případě od samého začátku měla v hlavě určitou představu, jak by měla květina vypadat. Víte ale, kolik existuje barevných druhů hortenzie?! A tušili jste, že jejich odstíny závisí na půdním podloží? A tak se stalo, že na papíře nakonec vykvetla úplně jinak. Původní myšlenka v sobě nesla jemně světlé až bílé odstíny. Kdo z vás mě sleduje na Instagramu, možná pozoroval, jak se její barevnost ale postupně měnila od modré, přes fialovou až po temnou růžovou. Jelikož maluji tak, jak to v danou chvíli cítím, nechala jsem tomu volnou ruku i myšlenky. Pokaždé se takové rozhodnutí ve výsledku ukáže být tou nejlepší volbou.

 

 IMG_5641 IMG_5820

 

Začínám skicou

Malbě akvarelem předchází skicování, které je pro mě velice důležité. Musím mít jasno v umístění každého okvětního lístku, jelikož v akvarelu není zrovna příliš prostoru pro improvizaci. Pokud nedopatřením namalujete něco, co nechcete, už to na papíře zůstane. V tomhle vidím největší záludnost botanické ilustrace - každý tah musí mít své místo. Črty provádím vždy na jiné papíry než ty akvarelové. Jejich povrch je totiž velmi citlivý na gumování, takže se může snadno porušit jejich struktura.

 

První, druhá, třetí vrstva…

Nejdelší fáze z celého procesu tvorby nové ilustrace je vrstvení barev. Většinou trvá v řádu desítek hodin. Hortenzie se kvůli velkému množství malých květů vyšplhala na něco přes sto hodin práce na malbě.

 

IMG_5828

 

Vždy začínám rychlou slabou vrstvou, kdy dělám první náznaky odstínů. Pak následuje jedna vrstva za druhou, kterými tvořím stíny. Závěr věnuji zpravidla žilkování lístků. Na Instagramu s vámi často sdílím videa z procesu ilustrace, kde mi můžete nahlédnout pod štětec. Pokud jste je náhodou nestihli, uložila jsem vám tvorbu Hortenzie do výběru. Můžete se tak k videím kdykoliv vrátit. Sama to někdy dělám, je to skvělá meditační věc. :-)

 

Z papíru do počítače

Hortenzie byla první ilustrace, kdy selhaly veškeré mé doposud odzkoušené techniky skenování a focení. Protože má květina tolik malých detailů, které můj foťák a sken nezvládnou zachytit v potřebné ostrosti, rozhodla jsem se pro jiné řešení. Úplně poprvé jsem se obrátila na profesionální centrum, které digitalizuje umělecká díla. A co víc, naskenované ilustrace tisknou na speciální archivační papíry pro co nejvěrnější podobu originálu. Tušíte už, kam tím mířím?

 

IMG_6711

 

Chtěli byste Hortenzii i u vás doma? 

Ano, vůbec poprvé bude natištěna má ilustrace na archivační akvarelový papír! Úžasné na tomto tisku je, že se od originální ilustrace téměř nedá rozeznat. Při takovém zjištění jsem nemohla odolat a rozhodla se pro vás Hortenzii nechat natisknout v limitovaném počtu kusů. Vy si tak budete moci zakoupit jednu z několika málo reprodukcí s vědomím, že víc jich už nikdy nebude. Každý výtisk bude coby správný unikát navíc očíslován a opatřen certifikátem pravosti.

 

Pokud vás Hydrangea, která vydrží krásná napořád, oslovila natolik, že byste si ji chtěli pověsit i u sebe doma, brzy budete mít jedinečnou příležitost. Sledujte můj Instagram a Facebook, nebo se přidejte k odběru newsletteru - Hortenzie rozkvetou už co nevidět!

 

Ať i Vám kvete každý den.

 

Adéla_1