AKCE! Stolní kalendář 2024 jako DÁREK ke každé objednávce nad 2000 Kč. :) Přidám automaticky ke každé objednávce.

Který bylinkový čaj startuje moje jaro?

Dny jsou delší, sluníčko teplejší a nad zemí se začínají objevovat první zářivě zelené lístky. Teprve teď pro mě začíná nový rok. A protože bylinky u mě nepatří jen na papír, slavnostně s blogem otevírám novou rubriku – co na štětci, to na zahrádce. Jakými bylinkami startuji svoje jaro a do čeho si připravuji svůj bylinkový čaj? 

Hned na začátek připomínám, že jsem malířka a ne bába bylinkářka. Sdílím jen tipy, které se v naší rodině předávají generace.

Kopřivový čaj z prvních lístků

První tmavě zelené lístky, které venku letos potkáte, budou pravděpodobně patřit kopřivě dvoudomé – nejznámější léčivé rostlině u nás. Kopřiva čistí krev, léčí močové cesty, pomáhá při vředech a onemocnění orgánů, obsahuje hodně železa, posiluje imunitní systém a podporuje růst vlasů. Zkrátka dělá všechno, co na jaře potřebujeme. Je tak silná, že je potřeba ji užívat s mírou (jeden čaj denně). Čím čerstvější bude, tím lépe vám poslouží. Ale můžete ji samozřejmě i nasušit. 

Čaj se z ní připravuje úplně jednoduše. Hrst čerstvě natrhaných vrchních lístků kopřivy omyjte a zalijte čtvrt litrem horké vody. Hrnek přikryjte a nechte louhovat asi 20 minut. 

 

Podbělový čaj na kašel i pupínky

Podběl je další známá jarní bylinka, kterou ráda sbírám (když zrovna neroste v příkopu). Její květy suším a zalévám horkou vodou ve chvíli, kdy mě přepadne kašel, nachlazení nebo chřipka. Stačí lžička květů, čtvrt litru horké vody a 10 až 60 minut louhovat (čím větší kašel, tím déle). Do podbělového čaje vždycky přidám i lžičku medu. Doporučuje se ho pít při potížích 3x denně a maximálně 4 až 6 týdnů v roce

Podbělový odvar je perfektní kromě kašle i na pleť. Má totiž antiseptické účinky, a proto urychluje hojení ran a působí protizánětlivě. Odvar se připravuje podobně jako čaj, akorát bez medu. Louhovat ho stačí 10 minut. 

Čaj ze sedmikrásek nasbíraných v poledne za slunného dne

Sedmikrásku mám ráda celoročně, a nejen v čaji. Báječná je i jen tak na chleba, v salátu nebo rovnou do pusy. Působí protizánětlivě, pomáhá při jarním detoxu, čistí játra a ledviny a hojí i rány. Šálek čaje ze dvou lžic čerstvých sedmikráskových květů nebo listů 3x denně pročišťuje pokožku a organismus a doporučuje se při jarní očistě. Čaj necháme 10 až 15 minut louhovat. 

 

Jarní čaj bez pořádného čajáku nemůže dobře fungovat

Nevím, jak to máte vy, ale pro mě čaj bez pořádného čajáku není čaj. Dlouho jsem hledala takový, který dokonale padne do dlaní při odpolední chvíli pro mě, i takový, který mi odpustí slepičí polévku, když umírám s rýmou. A tak jsem si ho vytvořila. Se svými autorskými ilustracemi kolem dokola a s dostatečným objemem na snazší dodržování pitného režimu. Že takový ještě nemáte? Ráda vám ho vyrobím. 

 

Máte svou oblíbenou jarní bylinku, ze které si připravujete čaj? Nebo vyzkoušíte některou ze tří, které zbožňuju já? Dejte mi vědět na Instagram nebo Facebook. Ráda se inspiruju. 

 

Ať vám kvete každý den.

Adéla_1

 

Podívat se na všechny velké hrnky