AKCE! Stolní kalendář 2024 jako DÁREK ke každé objednávce nad 2000 Kč. :) Přidám automaticky ke každé objednávce.

Moje cesta za autorským porcelánem

Jsou tomu už tři roky, co jsem poprvé začala přemýšlet o vlastním českém porcelánu. Jak už možná někteří víte, v mé nabídce se objevovaly hrnečky již dříve, ale po čase jsem cítila, že to není úplně to "ono". Potisk se přenášel sublimační metodou, sortiment produktů byl omezený a většina hrnků s tímto potiskem nebyla vhodná do myčky. Pamatujete někdo mé buclaté čajáky? Byly docela komplikované na výrobu mou původní technikou, takže jsem je po čase vyřadila z nabídky. Přitom je vy i já tolik milujete. Navíc jsem si přála mít svoji spodní značku na každém hrnku. Hledala jsem různé techniky dekoru porcelánu a asi tušila, jaké je řešení a co pro to musím udělat. To jsem ale ještě nevěděla, jak dlouhá a trnitá cesta mě čeká...

 


porcelán (1)

Vaše ilustrace jsou moc detailní na výrobu obtisků

Tradiční dekorace porcelánu spočívá ve výrobě obtisků, které se vypalují v pecích při vysokých teplotách. Tyto dekory jsou nejen kvalitní, ale také velmi odolné. A právě ve výrobě těchto obtisků jsem narazila na největší výzvu při tvorbě mého autorského porcelánu. Když jsem oslovila porcelánky, které se specializují mimo jiné na výrobu obtisků, narazila jsem na problémy. Opakovaně mi přicházela jedna a ta samá odpověď - mé ilustrace jsou příliš detailní, mají složité stínování a nelze je zpracovat pro výrobu obtisků. Chápala jsem technická omezení, ale nemohla jsem se smířit s myšlenkou, že by neexistoval způsob, jak zpracovat i mé ilustrace. Po téměř dvou letech neustálého hledání jsem konečně narazila na paní J., která mi napsala: „Jasně, to není problém. Vaše ilustrace zpracujeme!“. Byl to okamžik, kdy jsem zažila největší ochotu a podporu za poslední dva roky. Po mnoha odmítavých (nebo žádných) e-mailech, které jsem obdržela, to byl pro mě obrovský krok vpředNa fotce vidíte hotové obtisky a první zkušební výpal, celému procesu ale ještě předcházel vymýšlení celého konceptu dekorace.

První vzorky obtisků

Paní J. mi posílá první vyrobené obtisky (první fotka). Následně ladíme barevnost a dělají se první vzorkové výpaly (třetí fotka)0
.

Další měsíce ladění motivů a vybírání porcelánu

Dalším krokem bylo ladění, vybírání motivů, doladění ilustrací a mimo jiné také výběr konkrétního porcelánu a hledání spolehlivého dodavatele. Ani tento krok nebyl úplně jednoduchý. Zjistila jsem totiž, že když si vyberu určitý porcelán, neznamená to, že bude k dispozici za půl roku nebo za rok. Nebo dokonce, že bude dostupný, když ho budu potřebovat a v potřebném počtu. Věděla jsem, že tohle pro mě není nejvhodnější cesta, protože obtisky jsem ladila přímo na konkrétní typ porcelánu. Jakmile jsem si návrhy vyladila, nelze je předělat. Změna by znamenala vytvoření zcela nových matric a nátisků, což by bylo velmi nákladné. Následovaly tedy měsíce hledání, telefonátů, schůzek a domlouvání.

Je tomu už asi rok, co jsem se musela rozhodnout, jak bude porcelán vypadat, kolik ho vyrobím a jaké motivy kam umístím. Bylo to opravdu náročné a přiznám se, že čím více na svůj porcelán koukám (protože jeho finální podobu znám už nějaký ten měsíc), přemýšlím, jestli nemělo být něco jinak. Navíc jsem se musela opravdu hodně držet, abych vám neprozradila, co zrovna chystám. Vím ale, že jsem udělala naprosté maximum tak, jak se snažím dělat vždycky. Tato první kolekce autorského porcelánu je pro mě tak významný krok v mé tvorbě, že je tím pro mě naprosto perfektní.

Ladění porcelánu v ateliéru

Takhle jsem si vytvářela vzorky já ve svém ateliéru. Tiskla jsem motivy na papír a lepila a lepila. :))

Podívat se, jaké dokory jsem nakonec vymyslela

 

Myslela jsem si, že už mám vyhráno...

Když jsem našla dokonalé obtisky a porcelán, myslela jsem si, že už mě nic nemůže zastavit. Ale byl to další omyl. Najít místo, kde by mohl být porcelán zdoben "cizími" obtisky, bylo téměř nemožné. Dostala jsem se do situace, kdy oslovené porcelánky nebyly schopné vytvořit obtisky podle mých ilustrací, a zároveň nechtěly pracovat s obtisky jinými než těmi, které samy vyrábí. To bylo na jednu stranu pochopitelné, ale pro mě to byla zoufalá situace. Trvalo další několik měsíců, než jsem našla pana E., kde celý proces výroby probíhá. Paní Míša mi pomáhá s ručním zdobením porcelánu, přičemž každý květ a lístek je přidáván ručně, což každý výrobek činí vlastním originálem. Obtisky jsou následně vypalovány v peci při teplotách vyšších než 800 °C, což zajišťuje jejich vysokou odolnost a vhodnost pro myčku. Jedná se o klasickou a tradiční metodu zdobení porcelánu.

 Dekorace obtisky

První dekorace porcelánu pomocí obtisků. Takhle vypadá nadekorovaný porcelán, než jde na výpal do pece. Žlutá barva se vypálí, nebojte. Já jsem v sedném nebi a moc šťastná!

 

Po 3 letech je tu autorská kolekce porcelánu

Tato první autorská kolekce českého porcelánu je pro mě sen, který se stal realitou. Je to významný krok, díky kterému vám mohu nabídnout kvalitnější výrobky a otevírá mi nespočet možností do budoucna. Opět najdete v nabídce vaše oblíbené čajové bucláčky, tentokrát v jemném porcelánu nejvyšší kvality. Je to to nejlepší, co vám mohu nabídnout, a jsem nesmírně šťastná, že se s vámi mohu konečně podělit o tuto výjimečnou kolekci. Právě teď máte příležitost získat historicky první porcelánovou kolekci z mého ateliéru, udělat radost sobě nebo svým blízkým (třeba na Vánoce) a podpořit tak mou dlouhou cestu za tímto snem.

Autorský porcelán

 Poprvé vidím první vzorky

Poprvé v životě držím své vzorky porcelánu. První dvě fotky jsou čerstvě po vytažení z pece. Třetí fotka je po rozbalení porcelánu doma z našeho obýváku.

 

Speciální poděkování

Nakonec bych ráda ještě uvedla jedno speciální poděkování mému Michalovi, který mě bez váhání podporuje od úplných začátků a kolekce porcelánu nebyla výjimkou. Tato kolekce byla náročná nejen časově, ale i finančně a ani jednou jsi nepochyboval. Děkuju za důvěru, kterou ve mně v mých snech vkládáš i za každé milionté vyslechnutí o porcelánu. :)