Objednávky na velikonoční tetovačky s doručením do Velikonoc přijámám do 24. 3. :-)

Balení, které mi dává smysl

„Jsem sice ošklivá, ale ještě jednou dobře posloužím. Tvá krabice.“

Žijeme v době obalové. V době, kdy si nosíme zboží z obchodu v naší ultra-eko-plátěnce, ale kurýr je u nás pečený, vařený. V Zásilkovně si podáváme dveře s těmi samými lidmi a prsty máme pořezané od papíru, jak se krabici snažíme ekologicky nacpat do modrého kontejneru. Žijeme v době e-shopové, kdy vzniká tolik odpadu v souvislosti s balením zásilek, že si prodejci obalových materiálů mnou ruce. Koupí se nová krabička, nový výplňový materiál, zabalí se do něj zboží, pošle se a… a mnohdy tady cesta krabice končí.

 

  

„Ale já recykluju!“ A stačí to?

Nepíšu tu jen o zásilkách, které končí u vás. Spousta materiálu se vyhazuje hned po dodávce nového zboží od dodavatelů v e-shopech a obchodech. Týdně je to několik tun, možná i stovek tun krabic, které by mohly posloužit dál.

Podnikání je závazek nejen vůči vám, ale hlavně vůči planetě

Moje cesta recyklovaného balení objednávek byla zahájena ve chvíli, kdy jsem začala podnikat. Se zbožím mi jezdilo tolik krabic, že jsem neměla sebemenší potřebu kupovat nové. Zachránila jsem každou čistou krabičku a poslala ji dál. A právě tady vidím kouzlo recyklo balení – nevzniká žádný nový materiál ani odpad.

I přes to, že ekologické balení do zrecyklovatelných materiálů je šetrná cesta, pořád se na jeho výrobu spotřebovávají nové suroviny a energie.

„Nechci ukazovat na e-shopy nebo prodejce, kteří kupují nové krabice, a ani netvrdím, že to není v pořádku. Jen to není moje cesta.“

 

 

První krabice mi nosil táta, teď mi je vozí i firmy

Když jsem před pár lety přišla domů s myšlenkou, že nechci kupovat nové krabice, když se jich tolik nevyužitých denně likviduje, začal mi je z práce nosit táta. S přibývajícími objednávkami jsem musela začít pátrat po nových zdrojích a našla další vděčné firmy a obchody. Některé krabice vyzvedávám dokonce v marmeládovně. Odtud mám tak krásné pevné krabice! Teď už mám několik stálých dodavatelů, u kterých si pravidelně vyzvedávám plné auto krabic. Někdy mi krabičky dokonce dovezou i přímo do dílny. Ve všech případech se setkávám s nadšením a pomocí.

„Posíláš plasty, to není šetrné vůči přírodě!“

Ano. V mých krabičkách můžete najít bublinkové fólie nebo plastové polštářky. Ale jen ty, které už jednou někdo použil a já je nevyhodila do odpadu. Vzala jsem je, pečlivě prohlédla, jestli jsou čisté, a poslala na další cestu za novým dobrodružstvím.

Na Vánoce krabice nikdy nestačí

Občas se mi stane, že krabice dojdou. A to hlavně v předvánočním období nebo u velkých objednávek na křehké hrnky, které potřebují více obalového materiálu. V tu chvíli mě zachraňují e-shopy, které ve velkém vykupují a znovu prodávají čisté použité krabice od velkých firem. Nedávno jsem tak sehnala třeba několik rolí papírové lepenky. Krabice sice mohou být potisknuté logem nebo nápisem, ale to jim na kráse neubírá. Naopak. Mé květinové zboží uvnitř má v takové krabici od motorové pily teprve ten správný šmrnc.

 

 

Více práce, více starostí, ale i více radosti

Celý proces recyklo balení stojí více úsilí i peněz, než kdybych objednala paletu krabic a roli bublinek, ale stále si myslím, že mi to za to stojí. Na konci roku si třeba spočítáme, kolik takových krabic a bublinek jsme už zachránili.

Mezitím, když vám ode mě přijde na pohled ne zrovna načančaná zásilka, vězte, že za ní je tolik vděčnosti, úsilí a odpovědnosti, kolik jen jde. Snad mi to prominete a zkusíte i vy vymyslet další dobrodružství pro krabici, která už má tolik nacestováno.

 

Adéla_1

Udělat si radost v recyklovaném balení